זיהוי ואיתור חולות בסרטן השד עם סיכוי נמוך מאוד (Ultra Low) להופעה מחדש של המחלה מבין חולות ER+
כיצד בדיקת MammaPrint יכולה לסייע בהחלטה על טיפול הורמונלי לאחר ניתוח סרטן השד
עדיין קיימים מקרים בהם הסיכון להופעה מחדש של המחלה נמוך מאוד, ובהם ייתכן שניתן להימנע מטיפול הורמונלי ממושך. מחקר חדש מציע דרך לזהות חולות אלו באמצעות בדיקת MammaPrint.
זיהוי חולות בסיכון נמוך להופעה מחדש של המחלה מחקר STO-3 שפורסם לאחרונה בכתב העת JAMA Oncology, בחן את היעילות של בדיקת MammaPrint בזיהוי חולות בסרטן השד עם סיכוי נמוך להופעה מחדש של המחלה. המחקר התמקד בחולות מעל גיל 50 שאובחנו עם סרטן שד חיובי לקולטני אסטרוגן (ER+), והיה מעוניין לבחון האם ניתן להימנע מטיפול הורמונלי ממושך עבור חלק מהן.
בדיקת MammaPrint – מהי ומה היא מספקת? בדיקת MammaPrint היא בדיקה גנטית המסוגלת לזהות את הסיכון להופעה מחדש של סרטן השד. היא בוחנת את פעילות 70 גנים שונים בתאי הסרטן, ומעריכה את הסיכון להתפשטות המחלה מחדש. בדיקה זו יכולה לסייע לרופאים לקבל החלטות טיפוליות מושכלות יותר, ולהימנע מטיפול מיותר עבור חולות בסיכון נמוך.
תוצאות המחקר STO-3 בו נבדקו דוגמאות מ-20 שנה לאחר אבחון המחלה אצל החולות. מחקר STO-3 הראה כי בדיקת MammaPrint יכולה לזהות באופן מדויק מקרים של סרטן שד לא פעיל, שהראו שיעורי הישרדות דומים לאלה של נשים שקיבלו טיפול הורמונלי, אך ללא התופעות הלוואי המלווות אותו.ובהם ניתן להימנע מטיפול הורמונלי ממושך.
משמעות התוצאות עבור חולות סרטן השד תוצאות המחקר מציעות כי חולות סרטן שד מעל גיל 50, אשר אובחנו עם סרטן ER+, ונמצאו בסיכון נמוך להופעה מחדש של המחלה בבדיקת MammaPrint, יכולות להימנע מטיפול הורמונלי ממושך. הדבר עשוי לשפר את איכות חייהן, ולהקטין את הסיכונים הכרוכים בטיפול ממושך. חשוב לציין כי החלטה על הטיפול הנכון תלויה בהערכה מקצועית של הרופא המטפל, בהתאם למצב הרפואי הספציפי של כל חולה.
סיכום מחקר STO-3 מציע כלי חדשני לזיהוי חולות בסרטן השד עם סיכוי נמוך להופעה מחדש של המחלה. בדיקת MammaPrint יכולה לסייע לרופאים לקבל החלטות טיפוליות מושכלות יותר, ולהימנע מטיפולים מיותרים עבור חולות בסיכון נמוך. תוצאות המחקר מציעות תקווה חדשה לשיפור איכות החיים של חולות סרטן השד מעל גיל 50, תוך הקטנת הסיכונים הכרוכים בטיפול ממושך.